Güçlü bir küresel gıda sistemi
Küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte, iklim değişikliğinin düzensiz etkileri — aşırı hava olayları, temiz su kaynakları üzerindeki baskı, daha uzun ve şiddetli sel ya da kuraklık dönemleri gibi — küresel gıda sistemini giderek daha kırılgan hale getirmektedir (IPPC, 2025).
Alfa Laval, gıda işleme alanında faaliyet gösteren müşterilerinin iş sürekliliğini güvence altına almak amacıyla riskleri azaltmaya ve uyum sağlamaya yönelik çözümlerini ölçeklendirerek hayata geçirmektedir. 140 yılı aşkın sektör deneyimimizle, çok çeşitli gıda ve içecek üreticileriyle çalışarak ham madde işleme süreçlerini optimize ediyor; daha yüksek verim elde ederken su ve enerji tüketimini azaltıyoruz.
Kullanılmayan yan ürünlerin geri kazanımı gibi yeni fırsatları keşfederek değerlendiriyoruz. Çözümlerimizin sürekli geliştirilmesi, teknik olarak mümkün olanın sınırlarını zorlayarak gıda üreticilerinin aynı kaynaklarla — hatta ideal olarak daha azıyla — çok daha fazla gıda üretmesini mümkün kılıyor.
Tarladan Sofranıza
Alfa Laval'ın çözümleri, gıda ve içecek değer zincirinin büyük bir bölümünü desteklemekte olup, işleme, yeniden kullanım ve su konularına ağırlık vermektedir. Bu çözümler genellikle ulaşım üzerinde dolaylı olarak olumlu bir etki yaratmaktadır.
Sürdürülebilir gıda için küresel atılım
Bir nesilden daha kısa sürede, dünya nüfusunun artışıyla birlikte sağlıklı, besleyici ve erişilebilir gıdaya olan ihtiyaç %70’e kadar artacak. Üstelik bu gıdanın çok daha az enerji, su ve ham madde kullanılarak üretilmesi ideal senaryo olarak öne çıkıyor. Ancak son yıllarda Birleşmiş Milletler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında yer alan “Sıfır Açlık” (Hedef 2) doğrultusunda kaydedilen ilerlemenin beklentilerin altında kaldığını raporlamaktadır.
Bu süreçte, küresel gıda üreticileri tüketici taleplerine yanıt vererek “Tarladan Sofraya” tüm tedarik zincirlerinde çevresel ayak izlerini en aza indirmeye odaklanmaktadır. Bilim Temelli Hedefler (Science-based Targets) kapsamının yalnızca iklimden doğaya doğru genişletilmesi — tatlı su kaynakları, arazi kullanımı ve biyolojik çeşitlilik gibi unsurların dahil edilmesiyle — gıda üreticilerini bu dönüşümün öncüsü haline getirmiştir.
Verimlilik
Endüstriyel gıda üreticileri, esas olarak maksimum çalışma süresiyle toplu üretime odaklanır — uygun maliyetle yüksek kaliteli gıdanın büyük miktarlarda üretilmesi hedeflenir. Alfa Laval’ın gıda üretim süreçlerini optimize etme konusundaki uzmanlığı, şirketin kuruluşuna kadar uzanır; ilk odak noktası süt içerisinden kremanın ayrıştırılmasıydı.
Alfa Laval, bugün hâlâ süt ürünleri endüstrisinde aktif rol oynamakta ve birçok örnekle süt ürünleri üreticilerinin verimliliğini artırmalarına katkı sağlarken, yan ürünlerin insan tüketimine uygun gıdalara dönüştürülmesine olanak tanımaktadır.
Buna örnek olarak peynir üretiminden elde edilen, yüksek protein içeriğine sahip ve besleyici bir yan ürün olan peynir altı suyu (whey) gösterilebilir. Eskiden yalnızca hayvan yemi olarak kullanılırken, artık Alfa Laval çözümleri sayesinde müşterilerimiz bu üründen yüksek kaliteli protein elde edebiliyor ya da içecekleri zenginleştirmek için değerlendirebiliyor.
Ekipman durum izleme sayesinde 288.000 şişelik ürün kaybı önlendi
Britvic’in üretim tesislerinde yüksek çalışma süresi sağlamak en öncelikli hedeflerden biridir. İngiltere’nin Rugby kentindeki tesislerinde Britvic, Alfa Laval Analytics ile çevrimiçi durum izleme uygulayarak pompa arızasını önlemeyi, varlık performansını optimize etmeyi ve kesintisiz üretimi sürdürmeyi başardı.
Gerçek çözüm: Kraft biralarda verimliliği artırıyoruz
Kuzey Avrupa’da faaliyet gösteren bağımsız bir bira üreticisi, üretim sürecinin merkezinde yer alan soğutma işlemi için kullandığı ısı eşanjörünü yenilemek istediğinde, Alfa Laval’ın Hijyenik serisinden H4 modelini tercih etti. Artık kendilerine özgü yabani maya ile ürettikleri biraları, her zamankinden daha yüksek hijyen standartlarında ve daha verimli şekilde üretiyorlar.
Olive Oil Booster ile üstün kalite, yüksek performans ve sürdürülebilirlik
İtalyan zeytinyağı üreticisi Sacco Oliveti için kalite en öncelikli unsurdur. Aile şirketi olan Sacco Oliveti, Puglia bölgesindeki 6.500 hektarlık kadim zeytinliklerde yetiştirilen karakteristik Peranzana zeytinlerinden onlarca yıldır natürel sızma zeytinyağı üretmektedir.
Su
Devam eden iklim değişikliklerinin neden olduğu hava koşullarındaki dalgalanmalar, düzensiz ve aşırı hava olaylarına neden olmakta ve gıda üretim alanları genellikle ya çok fazla ya da çok az suya maruz kalmaktadır. Bu nedenle gıda üreticileri, doğru kalitede suya erişimi ve gıda işleme hatlarında döngüsel su sistemlerinin nasıl uygulanabileceği konusunu daha fazla dikkate almaktadır.
Alfa Laval olarak, işleme suyunun kullanımda ve tüketiminde verimliliği artıran ayrıca hijyenik üretim için gerekli olan soğutma ve temizlik gibi temel görevler gibi birçok sayıda çözüm sunuyoruz;
Çeşitli çözümler barındıran portföyümüz, endüstriyel gıda üreticilerinin atık suyu arıtmalarına, iyileştirmelerine ve saflaştırmalarına da olanak tanır. Arıtılan atık su, proses suyu olarak yeniden kullanılabilir veya yerüstü sularına güvenle bırakılabilir; böylece yerel su havzalarının yeniden kazanımına katkı sağlanır.
Küresel içecek sektörünün lideri, sürdürülebilir su kullanımında öncü rol üstleniyor
Şirket, su yönetimi programları, operasyonel verimlilik ve topluluk su projeleri sayesinde Filipinler'deki üretim ve şişeleme tesislerinde şu anda üretilen her şişe başına yüzde 132'lik bir su yenileme oranına ulaşıldığını tahmin ediyor.
Su ve enerji tasarrufu, tesisin yenilenmesinin maliyetini sadece dört ayda karşılıyor
On yıllardır, Güney Afrika'nın önde gelen bir dondurma üreticisinin üretim tesisleri geliştirilmiş. Çeşitli ekipman bileşen tedarikçileri kullanılarak servis ve bakım işleri oldukça karmaşık, zaman alıcı ve birçok farklı yedek parçanın stoklanmasıyla maliyetli hale gelmişti.
Tank temizleme sistemindeki yenileme ile su tüketimi %17 oranında azalıyor
Tatlı su kaynakları üzerindeki baskının artması nedeniyle, ABD merkezli önde gelen bir bira üreticisi grubu, faaliyetlerinde su verimliliğini artırmayı ve su tüketimini azaltmayı amaçlıyor.
Enerji verimliliği
Dünyamızdaki sıcaklıklar artmaya devam ederken, küresel ısınmayı tersine çevirmek için sera gazı emisyonlarını azaltma çabaları da giderek artmaktadır. Bu anlamda politika şekillenip yerleşmeye başladıkça, şirketler giderek daha fazla düzenlemelere uymak ve tedarik zincirleri boyunca daha düşük emisyonları belgelemek zorunda kalmaktadır.
Enerji verimliliği, Alfa Laval çözümlerinin uzun zamandır temel bir özelliği olmuştur. Separasyon teknolojimizin mirasını geliştirmeye devam ediyoruz ve bugün, gıda üretimi için disk yığınlı santrifüjlerimizin hermetik tasarımı, piyasadaki önde gelen rakip çözümlerden %50'den fazla enerji verimliliği sağlıyor. Çözümlerimiz, üreticilerin fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçmelerine olanak sağlıyor.
Protein ve yağ kalitesini iyileştirmek ve enerji tasarrufunu %40 oranında artırmak için dry rendering süreçlerini iyileştiriyoruz
Proteg SpA, enerji maliyetlerini ve çevresel emisyonları azaltırken ürün kalitesini iyileştirmek için Alfa Laval'a başvurdu. Peki, istenilen neydi? Evcil hayvan maması için protein ununun satış fiyatını artırmak için daha yüksek protein içeriği ve biyoyakıtta kullanılmak üzere daha yüksek kaliteli yağ. Çözüm ne oldu? Mevcut dry rendering süreçlerine yüksek verimli, uygun maliyetli bir sistem olan Alfa Laval Dry Rendering Optimizer'ı eklemek ve unun protein içeriğini %3-5, yağ verimini %10'dan fazla artırmak.
Enerji verimli sistemlerimizle balık yemi kalitenizi artırın
Gıda ve hayvan yemi katkı maddeleri için protein hidrolizatlarının önde gelen üreticisi Marine Functional Vietnam (MFC), sürdürülebilirlik konusunda lider konumunu korurken balık yağı ve balık yemi kalitesini artırmaya karar verdi. MFC, sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımı, geniş ekipman portföyü ve yerel servis ve destek hizmetleri nedeniyle Alfa Laval ile işbirliği yaptı. Sonuç ne oldu? Enerji kullanımında %40 azalma, koku emisyonlarında %80 azalma ve ilave arıtma gerektirmeden %55'e varan çamur konsantrasyonu.
Chelsea Sugar, yeni Alfa Laval evaporasyon sistemi ile karbon emisyonlarını azaltıyor
Daha sürdürülebilir bir evaporasyon çözümüne geçmek, Chelsea Sugar Fabrikası'nın karbon emisyonlarını azaltmasını ve enerji tüketimini düşürmesini sağlarken, aynı zamanda operasyonlarının verimliliğini de optimize etmeyi planladı. 1884 yılında kurulan NZ Sugar Company (Chelsea), ülkenin en büyük 100 şirketinden biridir. Ürünleri doğal şeker kamışından elde edilmektedir ve fabrika hala Auckland'ın bir banliyösü olan Birkenhead'de, deniz kıyısındaki orijinal yerinde faaliyet göstermektedir.
Yan ürünler
Her yıl, tüm gıdaların neredeyse üçte biri (yaklaşık 1,3 milyar ton ürün) çiftlikten sofraya ulaşana kadar kaybolmaktadır. Bu, susuzluk çeken tarım sektörü için kullanılan suyun yüzde 14'üne veya 4,9 trilyon metreküpüne karşılık gelmektedir. Çürüyen gıdaların ürettiği metan gazı göz önüne alındığında, bu kayıpların toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 16'sını oluşturduğu tahmin edilmektedir.
Alfa Laval, gıda üretiminden kaynaklanan ve yeterince kullanılmadığından şüphelenilen yan ürünleri olan gıda üreticileriyle düzenli olarak işbirliği yapmaktadır.
Gıda üretiminden elde edilen çok sayıda yan ürün, proteinler gibi değerli besinler içerir. Bunlar geri kazanılabilir ve hatta geri dönüştürülerek insan tüketimi için uygun bileşenlere dönüştürülebilir, hayvan yemi olarak kullanılabilir veya biyoyakıtlar gibi gıda dışı ürünler için yeniden kullanılabilir. Alfa Laval ile yapılan işbirliği, genellikle gıda üreticileri için yeni ve değerli gelir kaynaklarının geliştirilmesine katkıda bulunur.
Artıklardan elde edilen değer, döngüsel ekonominin temelini oluşturuyor
İngiliz tarım-gıda teknolojisi şirketi Elemental ile Alfa Laval arasındaki ortaklık, bir et üreticisi tarafından işlenen hayvanlardan katma değerli ürünlerin geri kazanılmasını sağladı. Alfa Laval'ın separasyon ve evaporasyon sistemleri, et endüstrisinin yan ürünlerinden değerli proteinleri, yağları ve mineralleri geri kazanan çığır açan gıda işleme teknolojisinin merkezinde yer alıyor.
Döngüsel zeytinyağı işleme sistemi, İspanya'daki üreticiler için zeytinlerden değerli zeytin posası yağı elde edilmesini sağlıyor
İspanya'daki zeytinyağı üreticisi San Miguel Arcángel S.A., buharlaştırma sistemleri ve dekantör ayırma teknolojisini kullanarak zeytinlerinden çok daha fazla verim elde ediyor. Zeytinyağı çıkarma sürecinin artıklarıyla değerli antioksidanlar ve zeytin posası yağı elde ediyor ve atık suyu temizleyerek yeniden kullanıma hazır hale getiriyor.
Bira üretiminden arta kalan tahıllardan sürdürülebilir protein elde ediyoruz
Sağlıklı, uygun fiyatlı ve besleyici gıdalara yönelik global talebin giderek artmasıyla birlikte, yüksek kaliteli proteinin sürdürülebilir kaynakları büyük önem kazanmaktadır. Alfa Laval'ın protein alanındaki uzmanlığı, onu ideal bir teknoloji ve çözümler sunan bir şirket haline getirmektedir.