Alfa Laval - Jelatin ekstraksiyonu

Jelatin ekstraksiyonu

Jelatin domuz derisinde, sığır derisinde veya hayvan kemiklerinde bulunan kolajen (collagen) içeriğinden çıkarılan bir proteindir. Jelatin eczacılık ve kozmetikte ve yaygın olarak da gıda endüstrisinde bir bağlayıcı ve jelleştirme maddesi olarak kullanılmaktadır. Jelatin üretimi standart prosesi; berraklaştırma, kısımlara ayırma ( fractionation: burada tuzlar ve benzeri maddeler ultrafiltrasyon teknolojisi kullanılarak uzaklaştırılır), evaporasyon ile konsantrasyon ve sterilizasyon içerir.

Gelatine extraction 640x360

Jelatin berraklaştırma

Suda çözünebilen proteinlerin çıkarılmasından sonra, seyreltilmiş jelatin çözeltisinin,  minimum seviyede yağ ve askıdaki katı maddeler içermesi gerekliliği sebebiyle, berraklaştırmak çok önemlidir. Böyle bir berraklaştırma için merkezkaç kuvveti doğal bir seçimdir ve Alfa Laval berraklaştırıcı santrifüjler sizin özel jelatin gereksinimlerinizi karşılamak için esneklik sağlar.

Kısımlara ayırma

Diatomit toprak filtresinde son berraklaştırmadan sonra, jelatin çözeltisi kısımlara ayırmak için hazırdır, burada tuz ve benzeri  yabancı maddeler ultrafiltrasyon ile uzaklaştırılabilir. Ultrafiltrasyon ek olarak ön-konsantratör ile aynı şekilde davranır.

 

Alfa Laval ultrafiltrasyon teknolojisi, her tür müşteri isteklerine uyumlu olacak şekilde yapılandırılabilir ve nihai konsantrasyon, jelatinin türüne, sıkılık değerine ve jelatinin viskozitesine bağlıdır. Jelatin için Alfa Laval membran filtrasyon işlemi kontrollü bir sıcaklıkta ve süreklilikte bir modül içinde gerçekleştirilir.

Konsantrasyon

Nihai konsantrasyon, AlfaVap yükselen film evaporasyon sistemi içinde elde edilir. İşlem görme süresi ve sıcaklık profilinin son ürün kalitesi üzerinde güçlü bir etkisi vardır.

Çok nazik bir sıcaklık profili ile birlikte çok kısa bir ürün işleme süresi  kullanan AlfaVap evaporasyon sistemi, üstün özellikte bir ürün kalitesi ve mükemmel renk elde edilmesini sağlar.

Sterilizasyon

Mümkün olan en iyi ürün kalitesi sağlamak için, jeatin 3-4 saniye boyunca yaklaşık 130-140°C sıcaklıkta sterilize edilmelidir. Alfa Laval direkt buhar enjeksiyonu veya dolaylı ürün ısıtmaya bağlı sterilizasyon modülleri sağlar. Her iki durumda, ürün işleme süresi son derece kısadır ve ürünün sterilize edilmesi için kullanılan enerji gelen ürünü ön-ısıtılması için verimli bir şekilde geri kazanılır.